Chan Jamal -
Khan Jamal

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Imię i nazwisko
Warren Robert Cheeseboro
Urodzić się
(
23.07.1946
)
23 lipca 1946
Jacksonville, Floryda , USA
Zmarł 10 stycznia 2022
(2022-01-10)
(w wieku 75 lat)
Filadelfia , Pensylwania , USA
Gatunki Jazz
Instrumenty wibrafon , marimba , perkusja
lata aktywności
1960-2022
Etykiety Bieg z przeszkodami
Akty powiązane
Byard Lancaster , Sunny Murray
fare”.

Wczesne życie

Warren Robert Cheeseboro urodził się 23 lipca 1946 roku w Jacksonville na Florydzie . Jego ojciec, Henry McCloud, pracował jako przedsiębiorca; jego matka, Willa Mae Cheeseboro, była pianistką . Wychował się w Filadelfii i zaczął grać na wibrafonie pod koniec swoich nastoletnich lat, w połowie lat sześćdziesiątych. Jamal uczęszczał do Granoff School of Music i Combs College of Music .

Przechylać

Jamal po raz pierwszy grał w grupie o nazwie Cosmic Forces w drugiej połowie lat sześćdziesiątych. Grał także z The Sun Ra Arkestra . Po opuszczeniu grupy połączył siły z kilkoma innymi jej byłymi członkami, aby grać z grupą Sunny Murray Untouchable Factor.

Jamal był później współzałożycielem Sounds of Liberation z Byardem Lancasterem w 1970 roku. Jego członkami byli Monnette Sudler (gitara), Billy Mills (bas), Dwight James (perkusja) oraz Omar Hill i Rashid Salim (perkusja). Zespół wydał swój jedyny album dwa lata później, zatytułowany Nowe Horyzonty , korzystając z własnej wytwórni płytowej Dogtown. Jednak jego popularność ograniczała się do Filadelfii. Album został ostatecznie wznowiony w Porter Records w 2010 roku. To dało grupie nowe życie, czego kulminacją było ponowne pojawienie się nagrania dokonanego na Columbia University w 1973 roku. Ostatecznie ukazało się w 2019 roku jako Unreleased w Dogtown/Brewerytown.

Oprócz prowadzenia własnych grup, Jamal występował z Decoding Society Ronalda Shannona Jacksona w latach 80., Joe Bonnerem , Billym Bangem , Charlesem Tylerem i innymi. Jego pierwszym solowym albumem był Drum Dance to the Motherland , nagranie koncertowe , które odbyło się w małej kawiarni w jego rodzinnym mieście i zostało wydane po raz pierwszy w 1973 roku. Został ponownie wydany przez Eremite Records w 2020 roku, a wytwórnia określiła go jako „najbardziej legendarny prywatny prasowy undergroundowy album jazzowy z lat 70.”. Kolejny solowy album Jamala, Infinity (1984), został wznowiony przez Jazz Room w 2021 roku i nazwany „spiritual jazz” przez WBGO .

Styl Jamala połączył dwie kontrastujące ze sobą formy free jazzu i jazz fusion . Ceniony był również za umiejętność zmiany trybów i nastrojów, a także wszechstronny sposób na muzykę. Często występował na festiwalu Vision .

Życie osobiste

Jamal miał dwóch synów: Chana II i Tahira. Zmarł 10 stycznia 2022 r. w szpitalu Chestnut Hill w Filadelfii . Miał 75 lat i przed śmiercią cierpiał

Dyskografia

Nazwa Rok Publikacja
Taniec bębnowy do Ojczyzny 1972 Dogtown
Daj trochę wibracji 1974 Dłoń 10
Rzeka 1978 Philly Jazz 1002 z Billem Lewisem
nieskończoność 1984 Con'brio 001; Skrytka 278; Jambrio 1001; Sala Jazzowa 006
Mroczny wojownik 1984 Bieg z przeszkodami
Trzy 1985 Pościg z przeszkodami z Pierre'em Dørge, Johnnym Dyani
Podróżnik 1985 Bieg z przeszkodami
Myślę o Tobie 1986 Storyville 4138
Mów spokojnie 1988 Gazela 4001
Nie bierz nie! 1989 Schowek ST-CD-20
Perkusja i smyczki 1997 CIMP
Pieśń kubańska 2000 Jambrio 1002
Balafon taniec 2002 CIMP
Fajne 2002 Jambrio 1008
Wszystko w porządku 2003 CIMP z Odean Pope
Świadomość Czarnych 2005 CIMP
Powrót z wygnania 2005 Dyskograf 6124582
Ogień i woda 2007 CIMP z Dylanem Taylorem – bas
Wrażenia Coltranea 2009 Bieg z przeszkodami

Bibliografia

  1. Cook, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. The Penguin Przewodnik po nagraniach jazzowych . The Penguin Guide to Jazz (wyd. 9). Nowy Jork: Pingwin. s. 762–763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  2. Laing Ralph (1981). Jazz Records: Wytwórnie specjalistyczne . 2 . Jazzmedia. P. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  3. „Khan Jamal – Kredyty” . WszystkoMuzyka
    . Źródło
    12 stycznia
    2022
    .